XIX Konferencja Naukowa „Etyczne i prawne aspekty ochrony dobrostanu zwierząt”
Organizatorzy:
Instytut Medycyny Weterynaryjnej UMK, Katedra Ochrony Zdrowia Publicznego i Dobrostanu Zwierząt, Sekcja Dobrostanu Zwierząt Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych oraz Toruńska Fundacja Nauki i Edukacji Weterynaryjnej.
4.10.2022 (wtorek)
15:00-16:00 – Rejestracja uczestników (Hotel Bulwar, ul. Bulwar Filadelfijski 18)
16:00 – Powitanie gości: prof. Roman Kołacz
Uroczyste otwarcie konferencji – JM Rektor UMK – prof. dr hab. Andrzej Sokala
Główny Lekarz Weterynarii – Paweł Niemczuk
SESJA I
Przewodniczący: Prof. Jędrzej M. Jaśkowski – Dyrektor Instytutu Medycyny Weterynaryjnej UMK i Wojciech Młynarek – Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy
16:30-16:55
Paweł Niemczuk (Główny Lekarz Weterynarii) – „Wyniki kontroli weterynaryjnej dobrostanu w fermach zwierząt futerkowych w Polsce w latach 2016-2021.”| „Animal welfare inspection in fur farms in Poland in 2016-2021 – results”
16:55-17:20
Jan Miodek (Uniwersytet Wrocławski) – „Czy zwierzęta umierają, czy zdychają?”
17:20-17:45
Radosław Ratajszczak (Endangered Primate Rescue Centre – EPRC, Wietnam ) –“Ochrona ginących gatunków, a działania na rzecz ochrony zwierząt w tym szczególnie ich dobrostanu – podobieństwa i różnice”.| “Protection of endangered species and animal protection activities with focus on animal welfare – similarities and differences”
17:45-18:15
Jerzy Sawka (Wrocławski Tor Wyścigów Konnych) – „Dobrostan koni wyścigowych”.| „Welfare of racehorses”
18:15-18:30
Pytania i dyskusja
18:30-19:00
Koncert
19:30-23:00
Uroczysta kolacja
5.10.2022 (środa)
SESJA II
Przewodniczący: Jarosław Sobolewski – Prodziekan Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych UMK, Andrzej Żarnecki – Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Poznaniu.
8:30-9:05
Prof. Jarosław Całka (UWM Olsztyn) – „Wpływ diety wegańskiej , wegetariańskiej i omnitariańskiej na rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka”.| „Vegan, vegetarian and omnitarian diets and their impact on the development and functioning of the human body”
9:05-9:30
Ks. Prof. Andrzej Szostek (UMCS) – “Człowiek wobec zwierząt: chrześcijańskie inspiracje”.| „Man toward animals: christian inspirations„
9:30-9:55
Eimear Theresa Mc Loughlin (Department of Animal Welfare, Aarhus University) –“Pig Welfare Inspections in Europe: animal welfare as animal protection “.| „Inspekcja dobrostanu świń w Europie: dobrostan zwierząt jako ochrona zwierząt”
9:55-10:20
Prof. Zygmunt Pejsak (Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR Kraków) – „Zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu, sposobem na istotne ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji świń”.| „Ensuring a high level of animal welfare as a way to significantly reduce the use of antibiotics in pig production”
10:20-10:45
Pol Llonch Obiols (Farm Animal Welfare Education Centre, UAB Barcelona ) – „The era of precision livestock farming: a new paradigm to monitor animal welfare”| “Era precyzyjnej hodowli zwierząt: nowy paradygmat monitorowania dobrostanu zwierząt”
10:45-11:15
Przerwa kawowa
SESJA III
Przewodniczący: Piotr Zdralewicz – Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Gdańsku, Maciej Prost – Zachodnio-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Szczecinie.
11:15-11:40
Romuald Zabielski , Joanna Zarzyńska. (SGGW Warszawa) – „Mięso in vitro – z deszczu pod rynnę?”| “In vitro meat – from the frying pan into the fire?”
11:40-12:05
Prof. Tadeusz Kaleta (SGGW Warszawa) – „Dobrostan zwierząt dziko żyjących – projekt XXI wieku”.| „Wild animal welfare – 21st century project”
12:05-12:30
dr hab. Przemysław Cwynar (UPWr Wrocław) – „Aktualne prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dotyczące dobrostanu zwierząt”.| „Current work of European Food Safety Authority on animal welfare”
12:30-13:00
Roman Kołacz (UMK Toruń) – Dyskusja, podsumowanie i zakończenie konferencji .